>

Gør hushandlen lidt mindre frygtindgydende

Gør hushandlen lidt mindre frygtindgydende

Det kan virke en smule frygtindgydende at prikke hul på sin første hushandel. Først og fremmest er det skræmmende – i mange tilfælde – at bruge hele sin livsopsparing på ét projekt og samtidigt stifte en større gæld, end man nogensinde har haft. Man kan hurtigt begynde at stille sig selv spørgsmål: “Var det nu det rigtige?” Man kan ligeledes komme i tvivl om, om det hus man valgte nu også var så fedt, som det virkede til, da man var ude at se det. I og med at der er tale om en så stor beslutning, så er det også naturligt at blive i tvivl om, om det er den rigtige.

Udover tvivlen så er der de mange juridiske og praktiske ting, I skal forholde jer til. Og de kan godt give lidt af en hovedpine. Måske er det også netop på grund af de ting, at bolighandel kan virke en smule uoverskuelig. Her er der dog en række af foranstaltninger, I kan gøre jer. Én af dem er at være godt forberedt, som vi vil hjælpe en smule med i dette indlæg. Med inspiration fra Dansk Boligforsikrings boligguide, forsøger vi at give et par tips.

Få overblikket og få styr på deadlines

En af de ting, der kan hjælpe dig med at få en smule ro i sindet, er ved at få overblik. Overblik giver dig klar besked om, hvilke ting du skal få styr på, – og måske endnu mere vigtigt – hvornår. Deraf deadlines. Når du har styr på deadlines, ved du også hvilke ting, der haster, og derfor skal klares først.

Overblikket indebærer alt inden for den tidsperiode, der går fra “vi er seriøse omkring at købe bolig” til “nu har vi et hus og er flyttet ind”. Noget af det første, du skal få sat op, er et møde med banken. Her skal du være forberedt med et budget – en liste over udgifter og indtægter. Den finder du mange skabeloner til på nettet. Vær opmærksom på, at du skal forholde dig til, hvad dit rådighedsbeløb skal være.

Nogle af de vigtige deadlines, du skal have in mente, er i relation til boligforsikringer. Både husforsikring og ejerskifteforsikring skal være tegnet inden, du overtager huset. Aller senest inden du får nøglerne udleveret. Tegningen inden overtagelse er et krav, for at boligforsikringerne skal være gyldige. Du bør også sætte dig godt ind i, hvad hver forsikring indebærer og dækker. En husforsikring vil næsten altid være lovpligtig, mens en ejerskifteforsikring er frivillig. Sæt dig ind i, hvad det betyder ikke at have forsikringen kontra at have den, og find et boligforsikringsselskab, du er tryg ved.