Vi vil alle helst kunne nyde vores have og udendørsarealer i fred og ro uden at skulle bekymre os om støj, også selvom der er masser af trafik lige ude foran vores haver. Det er en lettelse i det daglige, som ikke er svær at opnå, dog er det vigtigt, at du, før du kaster dig ud i et stort og dyrt støjdæmpnings-projekt, ved, hvordan man skal gribe sådan noget an.
Effektiv udendørs støjdæmpning med blot 25 mm
Til støjdæmpning på private udendørsarealer skal der et støjdæmpende hegn til. Det skal være simpelt og have minimum 25 mm tykke brædder for effektivt at dæmpe støj.
Hegnet skal være tæt
For at dæmpe støj skal din støjskærm være helt tæt, altså må der ikke være sprækker i hegnet, og det skal gå helt ned til jorden. Kan der slippe støv eller røg igennem din støjdæmpning? Så kan der også slippe lyd igennem, så simpelt kan det siges.
Fordi at standen af støjdæmpningen er så vigtig, er det altafgørende, at du vælger et hegn af høj kvalitet. Et udendørs hegn er ude for slid i form af vind af vejr får let sprækker og huller, hvis kvaliteten ikke er høj nok.
Højde men også drøjde
Det er ikke kun vigtigt, at hegnet skal nå jorden, hvis det skal give effektiv støjdæmpning. Det skal veje mindst 10 kg på kvadratmeter – Til gengæld behøver det ikke være et kompliceret bygningsværk.
Et plankeværk lavet af 25 mm-tykke brædder vejer omtrent 17 kg pr kvadratmeter, og er dermed velfungerende, men også billig, udendørs støjdæmpning.
Andre materialer til støjdæmpning
Støjdæmpning til dine udendørs arealer kan for eksempel også bygges af
- Fibercement
- Krydsfiner
- Mursten
- Mineraluld
- Metal
- Beton
- Glas
Der findes desuden mange slags præfabrikerede støjskærme der fungerer, uden at ødelægge udseendet af dine udendørs omgivelser.
Placering af din støjdæmpning
Hvor godt din støjdæmpning virker afhænger i høj grad af, hvor det er placeret i forhold til kilden til støj, dets længde og højde. Har du hegnet dit udendørsareal ind, skal du regne med, at din støjdæmpning kun skærmer for støjen fra vejen, hvis du ikke kan se vejen. Kan du se bilerne på den anden side af hegnet? Så vil du med garanti også kunne høre dem.
Samarbejd med naboerne om støjdæmpning
Hvad du gør inden for dit eget hjems fire vægge er jo i høj grad op til dig, men skal du lave ting, der forbedrer dit hjem udendørs, kan det være en god idé at alliere dig med dine naboer. Dette gør sig også gældende, når der er tale om udendørs støjdæmpning.
Det er i rigtigt mange tilfælde en god idé at alliere sig med sine naboer, når man skal lave udendørs støjdæmpning. Det skyldes, at effektiv støjdæmpning ofte vil kræve, at denne går ud over din egen grund. Princippet omkring udendørs støjdæmpning er jo netop, at et værn imod støj skal placeres så tæt på enten kilden til støj (for eksempel en vej) eller til modtageren af støj (dig og din husstand).
Skal hele din have være en stille og rolig oase, er det bedste du kan gøre at sætte støjdæmpning som for eksempel et hegn op tæt på den vej, som larmen kommer fra. Alternativt kan du også hegne et område af dit udendørs areal – For eksempel din terrasse – ind.
Når lyden rammer et støjhegn
Når støj rammer din støjdæmpning, vil denne støj gå igennem hegnet, hvor den bliver absorberet og sendes tilbage, hvor den fra, altså reflekteres den. Vælger du at hegne din terrasse inde med støjdæmpning, kan du have glæde af et absorberende hegn. Sådan undgår du, at støjdæmpningen fanger støjen og sender den ind på terrassen igen.
Er din støjdæmpning korrekt udført vil det i de fleste tilfælde kunne dæmpe støjen med 8-10dB. Det vil af mennesker opfattes som en halvering af støjgenerne.
Kend støjen
Noget af det vigtigste når du skal støjdæmpe er, at du kender den støj du kæmper med. Gør du ikke det, bør du spørge eksperter i støjdæmpning til råds.
Ved jævn trafik, der kører hurtigt, frembringes der megen støj fra lavtsiddende kilde. Det være sig for eksempel dæk imod asfalten. I sådanne tilfælde kan din støjdæmpning være lavere. Accelererende eller langsom trafik kræver højere hegn til udendørs støjdæmpning.