>

Ransomware

Hvad er ransomware?

Ransomware er en underkategori af malware. Navnet er en sammentrækning af det engelske begreb for løsesum ’ransom’ og ’software’. Ransomware er et ubehageligt stykke software, som er designet til at tiltvinge sig kontrol over din computer og blokere for adgangen til filer eller hele systemet.

For at give dig kontrollen og adgangen tilbage kræves en løsesum. Der er altså tale om en gidselsituation, hvor dine data og systemer bliver taget som gidsel. Du har dog i princippet ingen garanti for at få hverken kontrol eller data tilbage, selvom du betaler løsesummen. Løsesummen kan udgøre alt fra små beløb op til nærmest millionbeløb, som typisk kræves betalt i kryptovaluta.

Hvor alvorligt er det?

Det er anslået at den gennemsnitlige løsesum i ransomware-angreb mod amerikanske virksomheder beløb sig til $100.000 i første kvartal af 2020. Samtidig er denne angrebsform blevet langt mere udbredt de senere år, og i 2020 var der ifølge visse kilder tale om en syvdobling i forhold til året før.

Hvordan kan det undgås?

For at undgå et ransomware-angreb bør du sikre dig, at du har en effektiv firewall og anti-virus program installeret og undgå at besøge suspekte hjemmesider. Derudover skal du igen være på vagt over for mistænkelige emails, som typisk bliver brugt for at få adgang til din computer.

Udfyld formularen for at blive kontakt af en ekspert, der kan hjælpe med at sikre dig og din virksomhed mod ransomware-angreb.