>

Fordelene ved en gennemsigtig tandbøjle

En mand med en gennemsigtig bøjle der har navnet invisalign

Fordelene ved en gennemsigtig tandbøjle

Hvis du nogensinde har kendt en, der har fået rettet sine tænder med en tandbøjle, så er det nok foregået med en klassisk bøjle af metal. I dag er der dog sket meget i tandlægevidenskaben, og en nytænkende behandling har i årevis gjort tandregulering mere skånsom.

I 1997 blev virksomheden Align Technology grundlagt af Zia Chishti Kelsey Wirth, og blot et år senere var parret klar med en revolutionerende behandling mod skæve tænder. De valgte at kaste de klassiske togskinner ud af vinduet og gentænke behandlingen med et mål – tandbøjler skulle nu være næsten usynlige.

Efter tre års produktudvikling var den nye tandbøjle klar til at blive sendt på markedet, og de valgte at kalde deres nye gennemsigtige tandbøjle for Invisalign. Sidan da har 15 millioner mennesker verden over modtaget behandlingen med Invisalign, og opfindelsen har virkelig ændret tilgangen til tandregulering.

Hvad er Invisalign?

Som du kan se på billedet øverst i dette indlæg, er Invisalign gennemsigtige skinner, der let klikkes på tænderne – en i undermunden og en i overmunden. Skinnerne er bliver fremstillet med en avanceret 3D scanning af patientens tænder, så der findes ikke to helt ens Invisalign skinner i verden.

I løbet af behandlingen skal patienten løbende skifte mellem forskellige skinner, der afviger med en brøkdel af en millimeter hver gang. Efter et typisk forløb på 3-12 måneder har skinneren skubbet tænderne til den ønskede stilling, og effekten er meget imponerende. En tandlægeklinik i København har samlet en række før og efter billeder, hvor man virkelig kan se, at behandling med Invisalign giver et perfekt tandsæt.

For at bøjlen sidder fast og skubber tænderne sammen til den ønskede tandstilling, limer tandlægen nogle små gennemsigtige knapper på forsiden af tænderne. Hverken skinnerne eller knapperne er særligt synlige, når man først har klikket dem på tænderne. Det eneste, som man vil lægge mærke til, er at skinnerne giver et lidt skinnende udtryk til tandsættet. Ellers er bøjlen stort set usynlig.

Fordelene ved en en gennemsigtig tandbøjle

Hvis man vælger at få rettet sin tandsæt med de gennemsigtige Invisalign bøjler i stedet for klassiske bøjler af metal, så er der en række fordele. Først og fremmest behøver patienten ikke at bekymre sig over det æstetiske ved at gå med bøjle. Dette er særligt en vigtig egenskab ved tandbøjler til børn, hvor udseendet med klassisk bøjle er en af de helt store grunde til såkaldt “bøjleskræk” hos børn og unge. Med denne type gennemsigtig bøjle kan børn og unge lettere undgå drilleri og stigmatisering ved brug af bøjle.

En anden stor fordel er, at Invisalign let kan tages ud af munden efter behov. Man kan altså blot tage dem ud, når man skal spise, drikke eller børste tænder, hvilket ikke er muligt med en fastsiddende klassisk bøjle. Derfor er det let at holde en god tandhygiejne under behandlingen. Man kan også godt spise og drikke med skinnerne i munden, hvis man ønsker det.

Endelig er selve behandlingen også en kæmpe fordel. Et behandlingsforløb med Invisalign tager som regel mellem 3 og 12 måneder, og det er i mange tilfælde væsentligt kortere end med klassiske bøjler. Behandlingen er også meget mere skånsom for munden, der blot skal vende sig lidt til skinnerne i starten, men som ellers ikke mærker til bøjlerne efter kort tid.

Behandling i København

Der er flere tandlægeklinikker, der behandler med Invisalign i København og omegn. Klinikkerne har uddannede specialister, der er eksperter i processerne før, under og efter behandlingen med Invisalign. Så hvis du er bosat nær hovedstaden, er der mange muligheder for at få behandlingen.

Efter behandlingen med Invisalign er det uhyre vigtigt at man holder kontakten med tandlægen og følger dennes anvisninger. For at være sikret mod tilbagefald til skæve tænder er det nemlig nødvendigt at benytte en form for såkaldt holdebøjle. En holdebøjle sørger for, at tænderne bliver siddende i deres nye placeringer, men den skal kun bruges om natten og/eller som en lille fastlimet metaltråd på bagsiden af de forreste tænder.